ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ... dunamitispress@yahoo.gr ...dunamitis1@gmail.com.... 24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο...

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Μαζική απέλαση Ρώσων διπλωματών από 20 συνολικά χώρες


Στην απέλαση δεκάδων ρώσων διπλωματών προχωρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και 14 κράτη-μέλη

 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μία συντονισμένη αντίδραση στη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ σε βρετανικό έδαφος.

Μακράν οι περισσότερες απελάσεις διατάχθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την Ουάσιγκτον να χαρακτηρίζει persona non grata 60 ρώσους διπλωμάτες. Μεταξύ άλλων θα απελαθούν και 12 αξιωματούχοι που υπηρετούν στη ρωσική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη, τους οποίους η αμερικανική διπλωματία χαρακτήρισε πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Στην ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταλογίζει ευθέως στη Μόσχα την ευθύνη για τη δολοφονική απόπειρα σε βάρος του κ. Σκρίπαλ και ξεκαθαρίζει ότι η Ρωσία πρέπει να βρεθεί «υπόλογη για την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέταξαν επίσης το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ έως την επόμενη Δευτέρα, με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς να σημειώνει την εγγύτητα της ρωσικής διπλωματικής αποστολής σε μία από τις αμερικανικές υποβρυχιακές βάσεις στη Δυτική Ακτή.

«Οι σημερινές ενέργειες καθιστούν τις Ηνωμένες Πολιτείες πιο ασφαλείς, μειώνοντας την ικανότητα της Ρωσίας να κατασκοπεύει Αμερικανούς και να διεξάγει μυστικές επιχειρήσεις που απειλούν την εθνική ασφάλεια της Αμερικής», δήλωσε η κ. Σάντερς.

Η κίνηση της Ουάσιγκτον έγινε σε συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους, καθώς σχεδόν ταυτόχρονα η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πολωνία, η Δανία, η Ολλανδία, η Λιθουανία, και άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, συνολικά 20, ανακοίνωσαν την απέλαση δύο έως τεσσάρων ρώσων διπλωματών εκάστη. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη εκδιώξει 23 ρώσους διπλωμάτες.

Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ουγγαρία, οι οποίες παραδοσιακά προσβλέπουν σε σταδιακή εξομάλυνση των ευρω-ρωσικών σχέσεων, ήταν ανάμεσα στις χώρες-μέλη της ΕΕ που δεν προέβησαν σε απελάσεις.




Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, διευκρίνισε πάντως πως δεν αποκλείεται να αποφασιστούν περαιτέρω απελάσεις ή άλλα ευρωπαϊκά μέτρα σε βάρος της Ρωσίας το επόμενο διάστημα.

Την περασμένη Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Μόσχα για διαβουλεύσεις, λίγη ώρα αφότου οι 27 εταίροι ενστερνίστηκαν το συμπέρασμα του Λονδίνου ότι η Μόσχα είναι κατά πάσα πιθανότητα υπαίτια για τη δηλητηρίαση του κ. Σκρίπαλ και της κόρης του με νευροτοξικό παράγοντα στο Σόλσμπουρι της νοτιοδυτικής Αγγλίας.

«Έντονη διαμαρτυρία» από τη Ρωσία

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την έντονη δυσφορία του, κάνοντας λόγο για «προκλητικές» επιδείξεις δήθεν αλληλεγγύης προς τη Βρετανία, και κατήγγειλε εκ νέου ότι η υπόθεση Σκρίπαλ δεν έχει διερευνηθεί σε βάθος.

Η ρωσική διπλωματία κατέστησε σαφές πως τέτοιες «μη φιλικές» πράξεις από τα Δυτικά κράτη θα επιφέρουν συνέπειες. «Θα απαντήσουμε», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αμφότεροι οι Σκρίπαλ νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση από τις 4 Μαρτίου.

Οι οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις που έχει επιβάλει το μπλοκ στη Ρωσία για την ανάμειξή της στην ουκρανική κρίση είναι προγραμματισμένο να διαρκέσουν τουλάχιστον έως τις 31 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου