να… κολώσουν μπροστά στους λεονταρισμούς του Ερντογάν;
Ετσι, λοιπόν, ούτε βήμα πίσω από τον σχεδιασμό της η εταιρεία ExxonMobil που έχει τα δικαιώματα για έρευνες στην περιοχή παρά τις πιέσεις και τις απειλές των Τούρκων. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο βρίσκεται σε επιφυλακή η αρμάδα των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο. Ο εκπρόσωπος της ExxonMobil, Suann Guthrie,
δήλωσε ότι ο προγραμματισμός της εταιρείας, που αφορά τις εργασίες στο τεμάχιο 10, προχωρά κανονικά θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια πληρωμάτων και πλοίων, που θα πραγματοποιήσουν τις έρευνες στην περιοχή.
Όπως ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), o «προγραμματισμός μας αφορά τη διενέργεια δύο ερευνητικών γεωτρήσεων, ξεκινώντας το πρώτο εξάμηνο του 2018». Μέρος της προετοιμασίας είναι και η απόκτηση των σχετικών αδειών κι επιπλέον η συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων με τη χρήση ερευνητικών σκαφών. Αναμένουμε αυτές οι έρευνες να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, απέφυγε να απαντήσει κατά πόσο τα ερευνητικά σκάφη της ExxonMobil έχουν αρχίσει προετοιμασία στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο του 2017 υπογράφηκε στη Λευκωσία το συμβόλαιο εξερεύνησης και καταμερισμού παραγωγής για το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ με τις εταιρείες ExxonMobil και Qatar Petroleum.
Εξάλλου, όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ανάρτησε στον λογαριασμό του στο twitter, φωτογραφίες του USNS Carson City του αμερικανικού στόλου, που αναχώρησε χθες από τη Σούδα προς άγνωστη κατεύθυνση.
Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο πρέσβης, πρόκειται για πλοίο «αιχμή δόρατος» της εκστρατευτικής μεταγωγικής δύναμης του αμερικανικού στόλου, το οποίο διεξάγει ασκήσεις, προκειμένου να προωθήσει την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή.
Λίγες ημέρες μετά την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ, ενισχύεται η παρουσία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στη Μεσόγειο, ενώ την ίδια στιγμή φτάνουν και σκάφη της ExxonMobil, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Sputnik. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη Μεσόγειο εμφανίστηκαν την ίδια μέρα πλοία του αμερικανικού ναυτικού και του σώματος των πεζοναυτών, καθώς και ερευνητικά σκάφη της ExxonMobil. Η άφιξη των πλοίων πραγματοποιείται μερικές μόνο ημέρες μετά την αντιπαράθεση τουρκικών σκαφών και της ιταλικής ΕΝΙ στην ΑΟΖ, προστίθεται.
Όπως αναφέρει το Sputnik, οι ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή, καθώς η Τουρκία εμφανίζεται έτοιμη να κάνει χρήση ή έστω να απειλήσει ότι θα κάνει χρήση βίας για να προασπίσει τα συμφέροντά της στη «βόρεια Κύπρο» – όπως αναφέρονται τα κατεχόμενα. Το δημοσίευμα αναφέρεται εξάλλου στην ανακάλυψη του αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ, το οποίο, όπως προστίθεται, οδήγησε σε έναν πυρετό για ανακάλυψη παρόμοιων κοιτασμάτων «μαύρου χρυσού» σε γειτονικές περιοχές, σύμφωνα με το hellasjournal.com.
Ακολούθησε η ένταση για τη γεώτρηση στη «Σουπιά» ενώ σύμφωνα με το Sputnik, στις 21 Φεβρουαρίου στην περιοχή στάληκε το αεροπλανοφόρο Iwo Jima, με δύναμη 2.500 πεζοναυτών, προς ενίσχυση του Έκτου Στόλου των ΗΠΑ. Στις δυνατότητες του αεροπλανοφόρου περιλαμβάνονται αντιπλοϊκά και αντιπυραυλικά συστήματα, ελικόπτερα Cobra, μεταγωγικά και άλλα αεροσκάφη, συμπληρώνεται. Το Iwo Jima και τα συνοδευτικά πολεμικά πλοία αμφίβιου πολέμου προστίθενται στα πέντε μόνιμα πλοία που είναι σταθμευμένα στη Μεσόγειο, αναφέρει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το Sputnik, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά έφτασαν στην Μεσόγειο και τα ερευνητικά πλοία της ExxonMobil, τα οποία έχουν ως προορισμό την κυπριακή ΑΟΖ. Σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η τουρκική άποψη διαφέρει από αυτή που επικρατεί διεθνώς, ενώ σημειώνει ότι η «Βόρεια Κύπρος» αποτελεί για τον υπόλοιπο κόσμο, πλην της Τουρκίας, κατεχόμενο κυπριακό έδαφος.
Από τη στιγμή που η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ, το θέμα προκαλεί επίσης εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών, προστίθεται. Καταλήγει, λέγοντας ότι οι ερευνητικές δραστηριότητες που σχεδιάζει η ExxonMobil στην περιοχή δεν εμπίπτουν στο τμήμα που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι ανήκει στο ψευδοκράτος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου