Στην τελική ευθεία μπαίνει το Σκοπιανό μετά την τελευταία συνάντηση Κοτζιά και Ντιμιτρόφ στις Βρυξέλλες και τα μηνύματα αισιοδοξίας που εξέπεμψαν.
Μετά το Μαξίμου που φρόντισε να κατεβάσει τους τόνους, λέγοντας να μην βιάζονται διαμηνύοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν εέχουν τελειώσει, ήρθε και το «όχι» του Σκοπιανού προέδρου Ιβάνοφ στο erga omnes.
Μαξίμου: Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία
«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία» για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και σημειώνει πως «η ΝΔ δε χρειάζεται να βιάζεται».
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:
«Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντοτε σαφής και καθαρή: Προϋπόθεση για τη λύση και την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση.
Η ΝΔ δε χρειάζεται να βιάζεται. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία.
Θα κατανοήσει σύντομα, εφόσον υπάρξει συμφωνία, πως θα χρειαστεί να ψάξει πολύ για κάποιο επιχείρημα, προκειμένου να μην την υποστηρίξει.
Το μόνο που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διενεργήσει τα δέοντα, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για απάλειψη του όρου «Μακεδονία» από την ονομασία της Εκκλησίας των βορείων γειτόνων μας.
Επομένως, καλό είναι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης σε δύσκολα εθνικά θέματα και εν μέσω διαπραγματεύσεων να επιδεικνύουν την ελάχιστη σοβαρότητα».
Αναμένοντας το τηλεφώνημα Τσίπρα-Ζαεφ
Αισιοδοξία ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για το ονοματολογικό των Σκοπίων εκφράζουν κυβερνητικά στελέχη και ενώ επίκειται τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ζάεφ μέσα στις επόμενες ώρες ή το αργότερο την Παρασκευή.
Παρά τα όσα λέγονται περί διαφορετικών εκτιμήσεων του υπουργείου Εξωτερικών και του Μεγάρου Μαξίμου και στις δύο πλευρές υπάρχει η κοινή αντίληψη ότι η συμφωνία απέχει μια ανάσα από την ευόδωση της. Χαρακτηριστικό είναι ότι κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία μέχρι τώρα εξέφραζαν σκεπτικισμό για το αν υπάρχουν παραπάνω από 15% πιθανότητες για επίλυση του ζητήματος, πλέον θεωρούν αυτό το ενδεχόμενο ως το πιο πιθανό. Από την άλλη μεριά, επαναλαμβάνεται η διευκρίνιση ότι «μέχρι να κλείσουν όλα, δεν έχει κλείσει τίποτα».
Ως προς τα συγκεκριμένα βήματα που απομένουν, είναι προφανές ότι την αποδοχή του erga omnes δεν μπορεί να την εγγυηθεί ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος Νιοκολά Ντιμιτρόφ, αλλά είναι ευθύνη που μπορεί να τη σηκώσει, ιδίως προς το εσωτερικό της χώρας του, μόνο ο πρωθυπουργός της Ζάεφ.
Επιπλέον, θα πρέπει αποφασιστεί και ποια από τις τρεις ονομασίες (Βόρεια, Άνω ή Νέα) που βρίσκονται ακόμη πάνω στο τραπέζι θα είναι και η τελική και σε αντιστοιχία να κλείσουν οι τελευταίες 2-3 τελευταίες πινελιές της συμφωνίας. Σε ότι αφορά το θέμα της γλώσσας και της εθνικότητας, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σαφής διαχωρισμός σε σχέση με την αρχαία Μακεδονία και ρητή αναφορά σε σλαβική ρίζα.
Υπό αυτή την έννοια, όντως, ισχύει η δήλωση Κοτζιά ότι οι υπουργοί εξωτερικών έχουν ολοκληρώσει την αποστολή που τους ανατέθηκε. Αν όλα τα παραπάνω εξελιχθούν ομαλά, συμφωνία μεταξύ των δύο μερών είναι δυνατόν να έχει ολοκληρωθεί εντός δύο βδομάδων.
«Οχι» του Σκοπιανού προέδρου Ιβάνοφ στο erga omnes
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων “MIA”, το Γραφείο του Προέδρου της πΓΔΜ έστειλε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι για τον Πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ δεν είναι αποδεκτή μία λύση erga omnes στο θέμα του ονόματος.
«Η θέση του Προέδρου Ιβάνοφ είναι θέση αρχών και είναι συνεπής με τις θέσεις όλων των μέχρι σήμερα Προέδρων της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”. Η θέση αυτή είναι ότι ο Πρόεδρος Ιβάνοφ δεν αποδέχεται λύση στο ζήτημα της ονομασίας για καθολική χρήση ή erga omnes», αναφέρεται, σύμφωνα με το “MIA”, στην ανακοίνωση του Γραφείου του Προέδρου της πΓΔΜ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο Πρόεδρος Ιβάνοφ θα δεχθεί τον ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ είχε δηλώσει πως ο ΥΠΕΞ Ντιμιτρόφ θα ζητήσει να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ιβάνοφ για να τον ενημερώσει για τις συναντήσεις του με τον Έλληνα ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη και τις Βρυξέλλες.
Σημειώνεται ότι η ονομασία έναντι όλων (erga omnes) είναι απαράβατος όρος από την ελληνική πλευρά για την θετική εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ.
ΝΔ: Τσίπρας και Καμμένος οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα για το Σκοπιανό
«Τσίπρας και Καμμένος οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα τους Έλληνες πολίτες και να πάψουν να κρύβονται», αναφέρει η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της, μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στις οποίες κάνει λόγο για συμφωνία.
«O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σήμερα (χθες) όχι μόνον ότι ήδη “υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία” με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, αλλά και ότι “η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία”. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η “μακεδονική” γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών της χώρας του “έχουν ήδη διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα” και ότι ο ίδιος “λαχταρά μια «Μακεδονία» στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος”», επισημαίνει αρχικά στην ανακοίνωσή της η ΝΔ, αναπαράγοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ και στη συνέχεια καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα στα εξής ερωτήματα:
«Έχει ήδη δεχθεί ο κ. Τσίπρας την αναγνώριση “μακεδονικής γλώσσας” και “μακεδονικής ταυτότητας” για τους γείτονές μας;
Έχει υπαναχωρήσει ο κ. Τσίπρας από την εθνική θέση erga omnes, προκειμένου το όποιο όνομα των Σκοπίων να ισχύει για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων;
Έχει ήδη δεσμευθεί ο κ. Τσίπρας να επιτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχουν απαλειφθεί από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ όλες οι απαράδεκτες αλυτρωτικές αναφορές;
Κι αν όλα αυτά τα έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας, δεσμεύει την Ελλάδα μη έχοντας καν τη στήριξη της κυβέρνησής του. Ή όσα είπε ο κ. Ζάεφ τα συνυπογράφει και ο κ. Καμμένος;
Οι κ. Τσίπρας και Καμμένος οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα τους Έλληνες πολίτες και να πάψουν να κρύβονται».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου