Στην πλειονότητά τους, οι άνθρωποι που εγκατέλειψαν τη Νικαράγουα για να σωθούν από το κύμα βίας των τελευταίων μηνών στη χώρα προσέφυγαν στην Κόστα Ρίκα, όπου τουλάχιστον 23.000 από αυτούς αιτούνται να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο μετά το ξέσπασμα
της πολιτικής κρίσης τον Απρίλιο, γνωστοποίησε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών την Τρίτη.
της πολιτικής κρίσης τον Απρίλιο, γνωστοποίησε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών την Τρίτη.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, «η Κόστα Ρίκα έχει υποδεχθεί την πλειονότητα των αιτούντων άσυλο, αλλά ο Παναμάς, το Μεξικό και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής επίσης κατέγραψαν τάση ανόδου το πρώτο εξάμηνο με την κορύφωσή της τον Ιούνιο».
Οι αριθμοί για όλη την περιφέρεια δεν είναι ακόμη γνωστοί, αλλά σε ό,τι αφορά την Κόστα Ρίκα, «σχεδόν 8.000 αιτούντες άσυλο που είναι νικαραγουανοί υπήκοοι έχουν καταγραφεί από τον Απρίλιο και περίπου 15.000 άλλοι έχουν κλείσει ραντεβού για να καταγραφούν αργότερα, καθώς οι εθνικές δυνατότητες επεξεργασίας (των αιτήσεων) έχουν ξεπεραστεί», εξήγησε ο Σπίντλερ, επικαλούμενος τις κοσταρικανές αρχές.
Το τρέχον διάστημα, 200 αιτούντες άσυλο καταγράφονται καθημερινά στην Κόστα Ρίκα, σύμφωνα με την UNHCR, η οποία θέλει να βοηθήσει τις αρχές της χώρας να αυξήσουν τον αριθμό τους σε τουλάχιστον 500.
Ο εκπρόσωπος εξήγησε ότι η Ύπατη Αρμοστεία ενισχύει έτσι την παρουσία της στην Κόστα Ρίκα, όπως και άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις που αποτελούν εταίρους τους, καθώς προετοιμάζονται να προσφέρουν προστασία και άμεση βοήθεια σε χιλιάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από τη Νικαράγουα, συγκεντωμένους κυρίως σε μια περιοχή στη βόρεια Κόστα Ρίκα σε προάστια της πρωτεύουσας της χώρας, της πόλης Σαν Χοσέ.
Πολλοί νικαραγουανοί που εγκατέλειψαν τη χώρα τους φιλοξενούνται στα σπίτια κάποιων από τις 100.000 ως 150.000 οικογένειες συμπατριωτών τους που είχαν ήδη μετεγκατασταθεί στην Κόστα Ρίκα ήδη πριν ξεσπάσει η τρέχουσα κρίση, σύμφωνα με την UNHCR, η οποία καταρτίζει σχεδιασμούς σε περιφερειακό επίπεδο για να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων.
Στη Νικαράγουα μαίνεται από τη 18η Απριλίου ένα κύμα πολιτικής βίας και διαδηλώσεων που ξεκίνησαν αρχικά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ένα σχέδιο μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, το οποίο μπήκε στο συρτάρι πολύ γρήγορα, αλλά αφού ήδη οι διαδηλώσεις είχαν μετατραπεί σε εξέγερση εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα. Πάνω από 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 2.000 έχουν τραυματιστεί στα επεισόδια, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου