Μετά την Black Roc, που εγκατέλειψε το project της Ακαδημίας Πλάτωνος και ο ΤΙΤΑΝ εγκαταλείπει πλέον την Ελλάδα για το εξωτερικό. Στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας είναι διάχυτη η αίσθηση ότι βαδίζουμε προς χρεοκοπία και
έξοδο από το ευρώ. Πιο συγκεκριμένα η εταιρία ανακοίνωσε ότι μεταφέρει την έδρα της στο Βέλγιο, ενώ η διοίκηση θα ασκείται από την Κύπρο.
Όπως ανακοινώθηκε, η Titan Cement International προχωρά στην υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους της Α.Ε. Τσιμέντων Τιτάν για την ανταλλαγή όλων των κοινών και προνομιούχων μετοχών της εταιρείας με μετοχές της
Σκοπός της Δημόσιας Πρότασης Ανταλλαγής δεν είναι η απόκτηση του ελέγχου της ΤΙΤΑΝ, αλλά η διευκόλυνση της εισαγωγής της ΤΙΤΑΝ και των θυγατρικών της (εφεξής «Όμιλος ΤΙΤΑΝ») στο Euronext Βρυξελλών μέσω της εισαγωγής προς διαπραγμάτευση όλων των μετοχών της TITAN Cement International στην αγορά κινητών αξιών του Euronext Βρυξελλών.
Μέσω της Δημόσιας Πρότασης Ανταλλαγής επιδιώκεται περαιτέρω η TITAN Cement International να καταστεί η άμεσα μητρική εταιρία της ΤΙΤΑΝ και η απώτατη μητρική εταιρία του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, με μετοχική δομή στην οποία όλοι οι μέτοχοι της ΤΙΤΑΝ θα καταστούν μέτοχοι της TITAN Cement International.
Η TITAN Cement International θα υποβάλει αίτηση στο Euronext Βρυξελλών, ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την πρωτογενή εισαγωγή προς διαπραγμάτευση όλων των μετοχών της, συμπεριλαμβανομένων των Μετοχών του Ανταλλάγματος, καθώς και αίτηση για τη δευτερογενή εισαγωγή προς διαπραγμάτευσή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών (εφεξής «Χ.Α.») και το Euronext Παρισίων.
Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η παρουσία του Ομίλου ΤΙΤΑΝ στην Ελλάδα θα παραμείνει αμετάβλητη με δεδομένη τη διατήρηση της τοπικής παραγωγής, των επενδύσεων στις δραστηριότητες και το ανθρώπινο δυναμικό του στη χώρα, της συνεχούς συνεισφοράς του στην τοπική οικονομία και κοινωνία, όπως και μέσω της δευτερογενούς διαπραγμάτευσης της ΤΙΤΑΝ στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Αναφέρεται, επίσης, πως η καταστατική έδρα της TITAN Cement International είναι στο Βέλγιο, μία χώρα που βρίσκεται στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η διοίκησή της θα ασκείται από την Κύπρο, χώρα στην οποία ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ έχει πολύχρονη παρουσία και εμπειρία.
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της TITAN Cement International S.A, ο κ. Τάκης Αράπογλου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, ανέφερε: «Η δημόσια πρόταση της TITAN Cement International S.A. έχει κατ’ αρχήν τη στήριξη του Διοικητικού μας Συμβουλίου, καθότι αναμένεται να ωφελήσει σημαντικά τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ, τους μετόχους και τους εργαζομένους μας και είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη με την στρατηγική ανάπτυξής μας. Διατηρούμε στις άμεσες προτεραιότητές μας τη γεωγραφική διαφοροποίηση και την ενίσχυση της επιχειρηματικής θέσης του Ομίλου, καθώς και τη συνεχή βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του. Η προτεινόμενη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Euronext Βρυξελλών, με παράλληλη διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Euronext Παρισίων, αποτελεί έναν ακόμα σταθμό αυτής της εξωστρεφούς πορείας του Ομίλου. Μια στρατηγική κίνηση περαιτέρω ενίσχυσης της διεθνούς δυναμικής του Ομίλου ΤΙΤΑΝ η οποία αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην ανταγωνιστικότητα και στην μελλοντική ανάπτυξή του».
Η ιστορία του Τιτάνα
Το 1902 ιδρύεται η Τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν με τις πρώτες της εγκαταστάσεις στην Ελευσίνα. Δέκα χρόνια αργότερα οι μετοχές της θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Τις εξαγωγές θα τις ξεκινήσει από το 1933 ενώ στα τέλη της δεκαετίας του ’50 το 52% των πωλήσεων θα προέρχοντας πλέον από πωλήσεις στο εξωτερικό. Η διεθνή προοπτική έφερε το 1979 τους πρώτους σταθμούς αποθήκευσης στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας και στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Στις επόμενες δεκαετίες τα διεθνή βήματα αυξάνονται και φθάνουν ως την Αμερική όπου στο New Jersey ιδρύεται ο πρώτος σταθμός διανομής τσιμέντου της εταιρείας. Σήμερα η Αμερική αποτελεί έναν βασικό πυλώνα καθώς διαθέτει ισχυρή παραγωγική και εμπορική παρουσία. Σήμερα ο όμιλος διαθέτει παραγωγική παρουσία πέρα από την Ελλάδα σε Αμερική, Βραζιλία, Τουρκία, Αίγυπτο, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Σερβία, Βουλγαρία, Κόσοβο και εμπορική παρουσία και στις 5 ηπείρους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου