Στα άκρα οδηγείται η κόντρα μεταξύ του Φαναρίου και της Ρωσικής εκκλησίας, στον απόηχο της παραχώρησης αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική εκκλησία.
Πέραν από τις επίσημες αντιδράσεις της Μόσχας, με σκληρές δηλώσεις από Κρεμλίνο και υπουργείο Εξωτερικών, η Ρωσική εκκλησία αποφάσισε να διακόψει κάθε επικοινωνία με το Φανάρι.
Την εν λόγω απόφαση έλαβε η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας, με τον μητροπολίτη Ιλαρίωνα να εκφράζει την ελπίδα πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο
της Κωνσταντινούπολης θα αλλάξει τη θέση του για το ουκρανικό ζήτημα.
της Κωνσταντινούπολης θα αλλάξει τη θέση του για το ουκρανικό ζήτημα.
O Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος, φτάνοντας στο Μινσκ, όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος, είχε εκφράσει την ελπίδα του «η Ορθόδοξη Εκκλησία να βρει τη δύναμη να ξεπεράσει τις δυσκολίες… να μείνει ενωμένη».
Την Πέμπτη, Οικουμενικό Πατριαρχείο, μετά από τακτική Ιερά Σύνοδο, έλαβε την απόφαση να χορηγήσει αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας και να επαναφέρει τον σχισματικό Πατριάρχη Φιλάρετο στην κανονικότητα της Εκκλησίας αλλά και τον σχισματικό Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Μαλέτιτς, της λεγόμενης «Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας».
Μόσχα: Αμερικανικός δάκτυλος
Είχαν προηγηθεί σε πολιτικό επίπεδο, έντονες αντιδράσεις από τη Μόσχα, που προσέδιδε στην παραχώρηση αυτοκέφαλου στην Ουκρανική εκκλησία γεωπολιτικές προεκτάσεις.
Χαρακτηριστικά ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος έκανε λόγο ευθέως για εμπλοκή των ΗΠΑ στο επίμαχο ζήτημα.
Σε μια ιδιαίτερα σκληρή τοποθέτηση, μέσω συνέντευξής του σε γαλλικά ΜΜΕ, ο Λαβρόφ, σημείωσε πως «οι ΗΠΑ στηρίζουν ευθέως τις προκλήσεις που αφορούν τις μη κανονικές εκκλησίες στην Ουκρανία».
«Το ουκρανικό Πατριαρχείο δεν γύρισε την πλάτη του στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία γιατί η ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου της Μόσχας αντιτίθεται στις προκλήσεις που προχωρά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος της Κωνσταντινούπολης με την ευθεία δημόσια υποστήριξη της Ουάσιγκτον» δήλωσε ο Λαβρόφ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων του Russia Today και του Paris Match.
Στην Ουκρανία λειτουργούν σήμερα τρεις ορθόδοξες εκκλησίες: Το Πατριαρχείο του Κιέβου, με επικεφαλής τον μητροπολίτη Φιλάρετο, το οποίο δεν αναγνωρίζει την εξουσία της Μόσχας· η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας· και η Ουκρανική Αυτοκέφαλη Εκκλησία, η οποία αποσπάστηκε από τη Ρωσική τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το Φανάρι γνωστοποίησε την πρόθεσή του να αναγνωρίσει τον πατριάρχη Φιλάρετο και τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο Μαλέτιτς της Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Εκκλησίας.
Σύμφωνα με τον Σ. Λαβρόφ, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος πήρε αυτή την απόφαση μετά τη δημόσια υποστήριξη της Ουάσινγκτον. «Η παρέμβαση στις υποθέσεις της εκκλησίας απαγορεύεται δια νόμου στην εκκλησία αλλά όταν ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για τις σχέσεις μεταξύ των εκκλησιών και ο ειδικός απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ χαιρετίζουν ανοικτά την απόφαση του Βαρθολομαίου μπορούμε να δούμε πια είναι η άκρη της ουράς του διαβόλου».
Το χρονικό
Η σύγκρουση ξεκίνησε έπειτα από την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να επιτρέψει την απόσχιση της Ουκρανικής Εκκλησίας, που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη αλλαγή στην Ορθόδοξη Εκκλησία από το Σχίσμα του 1504, με το οποίο διαχωρίστηκε από την Καθολική Εκκλησία.
Το Κίεβο επιθυμούσε διακαώς την ανεξαρτητοποίηση από το πατριαρχείο της Μόσχας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Η παραχώρηση «Τόμου Αυτοκεφαλίας» ήταν εξάλλου ο βασικό στόχος της επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο τον Απρίλιο. Σύμφωνα με το Associated Press, χάκερ που δρούσαν για λογαριασμό της Μόσχας επιχείρησαν μετά την επίσκεψη να υποκλέψουν πληροφορίες από συνεργάτες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου