ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ... dunamitispress@yahoo.gr ...dunamitis1@gmail.com.... 24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο...

Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Στα περσινά επίπεδα και φέτος οι τιμές των αμνοεριφίων για το Πάσχα


Στα περσινά επίπεδα θα διατηρήσουν και φέτος τις τιμές των αμνοεριφίων ενόψει των εορτών του Πάσχα 

οι κρεοπώλες, δηλαδή στα 4,80-5 ευρώ/κιλό στον παραγωγό και ώς 9 ευρώ/κιλό

 για τους καταναλωτές, όπως επισήμαναν σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι εκπρόσωποί τους.

Ο δε κτηνοτρόφοι δηλώνουν πως εξακολουθούν να «παλεύουν» για κάτι καλύτερο, αφού τα τελευταία χρόνια "μπαίνουν μέσα" πουλώντας κάτω από το κόστος παραγωγής, όπως υποστηρίζουν.

Σε κοινή τους συνέντευξη Τύπου, που έγινε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), τόσο οι εκπρόσωποι του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης, όσο και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων

 (ΠΕΚ), δήλωσαν ότι «οτιδήποτε πωλείται σε τιμή κάτω των 8 ευρώ/κιλό, θα πρέπει να προβληματίσει τους καταναλωτές, ιδίως εάν το προϊόν υποστηρίζεται ότι είναι ελληνικής προέλευσης».

Αφού τόνισαν αμφότεροι ότι θα υπάρξει επάρκεια στην αγορά ενόψει των εορτών του Πάσχα, ο πρόεδρος της ΠΕΚ, Στέργιος Κύρτσιος, δήλωσε ωστόσο ότι «τα αρνιά θα είναι λιγότερα, έναντι των κατσικιών, αφού λόγω του εορτασμού του Πάσχα των καθολικών νωρίτερα, έγιναν αρκετές εξαγωγές». 

Βέβαια, ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης, Σάββας Κεσίδης, έσπευσε να επισημάνει ότι «παρά τις εξαγωγές που έγιναν, η προσφερόμενη ποσότητα αρνιών στο καταναλωτικό κοινό, επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες».

«Προσοχή στις παραπλανητικές επικοινωνιακές τακτικές»

Την προσοχή του καταναλωτικού κοινού σε σχέση με τις "παραπλανητικές" -όπως υποστηρίζουν- επικοινωνιακές τακτικές που ακολουθούνται από πολυεθνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, επέστησαν οι προαναφερόμενοι άντρες, 

με τον πρόεδρο της ΠΕΚ να τονίζει δε,«δεν μπορεί να πωλούνται ελληνικά και φρεσκοσφαγμένα αμνοερίφια, σε σούπερ μάρκετ, στην τιμή των 5 ευρώ/κιλό, αφού αυτό ακριβώς είναι το κόστος παραγωγής για τον κτηνοτρόφο αυτή την περίοδο του έτους».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του σωματείου κρεοπωλών νομού Θεσσαλονίκης επισήμανε ότι ακόμη και τα εισαγόμενα αμνοερίφια, με τα περισσότερα να έρχονται από την Ρουμανία, «εάν είναι ποιοτικά και φρέσκα, δεν μπορούν να πωλούνται κάτω των 6 ευρώ/κιλό.

Οι πολύ χαμηλές τιμές θα πρέπει να βάζουν τον καταναλωτή σε σκέψεις, ενώ θα πρέπει να κινητοποιούν και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, γιατί η μόνη εξήγηση είναι πως "περνάνε κρέατα" από τα σύνορα, χωρίς να γίνονται οι επιβεβλημένοι έλεγχοι».

Στο πλαίσιο αυτό, κρεοπώλες και κτηνοτρόφοι, ζήτησαν από την πολιτεία να εντείνει τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στην αγορά, καλώντας δε τους καταναλωτές να δώσουν την "ψήφο" εμπιστοσύνης τους στα ελληνικά προϊόντα, αλλά και να είναι "καχύποπτοι" ως προς την ποιότητα προϊόντων που πωλούνται σε σημαντικά χαμηλές τιμές.

Ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης, Νϊκος Βαλαβανίδης, επισήμανε ότι η συζήτηση δεν πρέπει να αφορά μόνο τις τιμές αλλά και την ποιότητα των κρεάτων και τόνισε ότι «είναι άλλο το φρέσκο κρέας και άλλο το φρεσκοκατεψυγμένο, όπως και άλλο είναι το άγριο κατσικάκι και άλλο το βελτιωμένο, άλλο το αρνάκι γάλακτος και άλλο το αρνάκι εκτροφής».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος σημείωσε: «Ο καταναλωτής πρέπει να είναι ενημερωμένος, επιμένουμε στην ιχνηλασιμότητα των κρεάτων και στην ποιοτική ταξινόμηση, που βάσει νόμου θα έπρεπε να εφαρμόζεται από το 2014, κάτι που ωστόσο ακόμη δεν γίνεται.

Τα ζώα θα πρέπει από το σφαγείο ακόμη και μετά την κρεοσκόπηση να ταξινομούνται ποιοτικά και αυτό, με τις ανάλογες σημάνσεις, να είναι ορατό στον καταναλωτή. Μόνο έτσι θα υπάρχει σωστή ενημέρωση, διαφάνεια στην αγορά και θα αποφεύγονται η παραπλάνηση του κοινού και η αισχροκέρδεια».

Τα κρεοπωλεία άντεξαν στην κρίση...η κτηνοτροφία συρρικνώνεται

«Για να μην μπαίνουμε μέσα, θα πρέπει να πουλάμε αμνοερίφια στην τιμή των 5-6 ευρώ/κιλό», επισήμανε από την πλευρά του ο κ. Κύτρσιος και επισημαίνοντας ότι τα τελευταία τρία χρόνια τουλάχιστον «βρισκόμαστε κάθε Πάσχα ζημιωμένοι», ο πρόεδρος της ΠΕΚ γνωστοποίησε ότι τα τελευταία τέσσερα/πέντε χρόνια έχει φύγει από τον κλάδο περίπου το 40% των Ελλήνων κτηνοτρόφων.

Μειούμενες βαίνουν οι παραγγελίες αμνοεριφίων στα κρεοπωλεία του νομού, επισήμανε από την πλευρά του ο κ. Κεσίδης, τονίζοντας ότι την τελευταία πενταετία «τζίρος και παραγγελίες έχουν μειωθεί 20% τουλάχιστον».

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζοντας ότι ο Έλληνας κρεοπώλης έχει «κατά βάση πτυχίο και έχει εξελίξει το επάγγελμα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις», ο κ. Κεσίδης τόνισε ότι παρά και τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, 

ενώ το 2014 υπήρχαν 1.056 μαγαζιά που ασχολούνταν με την λιανική πώληση κρέατος, σήμερα υπάρχουν 916 καταστήματα. «Είναι μια μείωση της τάξης του 20% που σημαίνει ότι το καταναλωτικό κοινό, παρά την κρίση, στηρίζει το ελληνικό κρεοπωλείο» υπογράμμισε.

«Οι κρεοπώλες είμαστε αυτοί που με τις πληροφορίες που δίνουμε μέσω των ζυγιστικών και ταμειακών μηχανών, ενημερώνουμε το καταναλωτικό κοινό. Ζητάμε από το αρμόδιο υπουργείο την 

άμεση λειτουργία του συστήματος "Άρτεμις" για την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων ζωϊκής προέλευσης, όπως επίσης και την ποιοτική ταξινόμηση των κρεάτων, έχουμε στείλει υπομνήματα με συγκεκριμένες προτάσεις αλλά αποτέλεσμα δεν υπάρχει» πρόσθεσε ο κ. Κεσίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου