Ο Ερντογάν παίρνει 40 δισ. λίρες από τα διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας
Το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών.. επεξεργάζεται νομοσχέδιο για τη μεταφορά υποχρεωτικών διαθεσίμων της κεντρικής τράπεζας, ύψους 40 δισ. λιρών (6,6 δισ. δολαρίων) στον κρατικό προϋπολογισμό για την ενίσχυσή του, δήλωσαν τρεις οικονομικοί αξιωματούχοι στο Reuters.
Ο προϋπολογισμός έχει μεγαλύτερο του αναμενόμενου έλλειμμα, δήλωσαν οι πηγές που ζήτησαν ανωνυμία, επειδή δεν είναι εξουσιοδοτημένες να μιλήσουν δημόσια. Δεν ήταν ξεκάθαρο πότε ή αν το νομοσχέδιο θα φθάσει στη Βουλή, ωστόσο, αν και μία από τις πηγές δήλωσε ότι αυτό θα γίνει «σύντομα».
Η τουρκική λίρα είναι υπό πίεση ξανά, εν μέρει λόγω των ανησυχιών για τη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας, τα οποία θα τη βοηθούσαν να αμυνθεί σε μία νέα κρίση.
Τα «υποχρεωτικά διαθέσιμα», που διακρίνονται από τα συναλλαγματικά αποθέματα, είναι τα διαθέσιμα από τα κέρδη της κεντρικής τράπεζας, τα οποία τηρούνται με βάση τη νομοθεσία για να χρησιμοποιηθούν σε εξαιρετικές συνθήκες. Στο τέλος του 2018 ανέρχονταν σε 27,6 δισ. λίρες, σύμφωνα με τον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας.
Μία δεύτερη πηγή, με γνώση του θέματος, σημείωσε ότι τα περυσινά «υποχρεωτικά διαθέσιμα» μαζί με τα φετινά, ανέρχονται σε 40 δισ. λίρες, κάτι που ανέφεραν και οι τρεις πηγές που μίλησαν στο Reuters. «Η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει περίπου 40 δισ. λίρες σε υποχρεωτικά διαθέσιμα. Η μεταφορά του ποσού αυτού στον προϋπολογισμό της κεντρικής διοίκησης του 2019 θεωρείται ενδεδειγμένη.
Το μέτρο αυτό στοχεύει στη βελτίωση και ενίσχυση του προϋπολογισμού», είπε η δεύτερη πηγή. Παραμένει ασαφές πόσα από τα διαθέσιμα θα μεταφερθούν τελικά και ποιες – αν θα υπάρξουν – νέες υποχρεώσεις θα ισχύουν για την κεντρική τράπεζα.
Καταποντίζεται η τουρκική λίρα
Η τουρκική λίρα υποχώρησε σήμερα, καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες των επενδυτών για την πολιτική αβεβαιότητα, χάνοντας κέρδη που είχε σημειώσει στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όταν πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι κρατικές τράπεζες πούλησαν δισεκατομμύρια δολαρίων για να στηρίξουν το νόμισμα.
Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως τις 6,10 λίρες ανά δολάριο από 5,9955 την Παρασκευή. Την Πέμπτη, η ισοτιμία του είχε πέσει στις 6,2460 λίρες, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο επτά και πλέον μηνών.
Τουρκικές κρατικές τράπεζες πούλησαν περίπου 5,4 δισ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν δύο πηγές στο Reuters, για να ανακόψουν την πτώση της λίρας που προκλήθηκε από την απόφαση της περασμένης εβδομάδας για επανάληψη των δημοτικών εκλογών της Κωνσταντινούπολης.
Σε μία άλλη προσπάθεια για τη στήριξη του νομίσματος την Πέμπτη, η κεντρική τράπεζα έκανε πιο αυστηρή την πολιτική της, αυξάνοντας το επιτόκιο με το οποίο χρηματοδοτεί την αγορά.
Η λίρα έχει υποχωρήσει 15% έναντι του δολαρίου φέτος, με τη τελευταία εξασθένισή της να προκαλείται από την απόφαση ακύρωσης των δημοτικών εκλογών της Κωνσταντινούπολης στις 31 Μαρτίου,
τις οποίες κέρδισε με μικρή διαφορά το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης έναντι του κόμματος ΑΚ του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης υποχώρησε 0,82%.
Οι επενδυτές παρακολουθούσαν στενά δύο δημοπρασίες ομολόγων που θα έκανε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών: μία νέα έκδοση 12μηνου ομολόγου με μηδενικό τοκομερίδιο και μία επανέκδοση ενός 5ετούς ομολόγου με ρήτρα πληθωρισμού.
Ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε χθες, σε συνέντευξή του στο CNN Turk, ότι ευελπιστεί πως η οικονομία θα ξεπεράσει την επίπτωση της περυσινής κρίσης του νομίσματος με δύο μόνο τρίμηνα σε ύφεση.
Η οικονομία συρρικνώθηκε 3% στο τέταρτο τρίμηνο του 2018 σε ετήσια βάση, καθώς η λίρα έχασε περίπου το 30% της αξίας της πέρυσι. Οικονομολόγοι αναμένουν δύο επιπλέον τρίμηνα συρρίκνωσης σε ετήσια βάση.
Σημερινά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας έδειξαν ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας μειώθηκε στα 589 εκατ. δολάρια τον Μάρτιο έναντι ελλείμματος 733 εκατ. δολαρίων τον Φεβρουάριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου