ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ... dunamitispress@yahoo.gr ...dunamitis1@gmail.com.... 24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο...

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Υπεγράφη λίγο πριν τις 7μ.μ η Διακρατική Συμφωνία για τον East Med από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ


 Oι υπογραφές της συμφωνίας μπήκαν παρουσία των ηγετών των τριών χωρών,

 Κυριάκου Μητσοτάκη, Νίκου Αναστασιάδη και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά την τριμερή τους συνάντηση. 

 «Είναι το επιστέγασμα μιας νέας γεωπολιτικής σχέσης μεταξύ των τριών χωρών. Διαμορφώνεται ένας νέος ενεργειακός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο.


 Η συμφωνία έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή, διπλωματική και γεωστρατηγική. Ο αγωγός θα έχει θετικές συνέπειες για τις χώρες που συμμετέχουν και συμβολή στην ειρήνη και τη σταθερότητα. Η ενέργεια είναι κρίκος συνεργασίας μεταξύ των λαών και όχι αφορμή για συγκρούσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

 Στη συμφωνία καθορίζονται οι ζώνες δικαιοδοσίες, τα δικαιώματα ελέγχου και έκδοσης αδειών, εξασφαλίζοντας την χάραξη του αγωγού μέσα από περιοχή που η Τουρκία χαρακτηρίζει γειτνιάζουσα υφαλοκρηπίδα της με τη Λιβύη.

 Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο LiFO.gr η κυβέρνηση της Ιταλίας βρίσκεται σε φάση αναμονής για την ολοκλήρωση «κάποιων διεργασιών εντός του κυβερνητικού σχηματισμού» και μόλις αυτές ολοκληρωθούν θα υπογράψει και αυτή. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η Ιταλία, στην οποία και θα καταλήγει ο αγωγός East Med, πριν από έναν χρόνο εμφανιζόταν εν μέρει αντίθετη. 

 Η Τουρκία επιχείρησε να εμποδίσει τη συμφωνία αλλά το Ισραήλ φαίνεται αποφασισμένο να πληρώσει τη μερίδα του λέοντος. Μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού έχουν επίσης δείξει ενδιαφέρον για τη δανειοδότηση του East Med. Το έργο άλλωστε υποστηρίζεται και από τις ΗΠΑ που θέλουν περιορίσουν τις προοπτικές συνεργασίας της Ρωσίας με ευρωπαϊκές χώρες. 

Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου