Ο Γρήγορης Λέων, Πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ (Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων), σημειώνει στη HuffPost Greece, όλες τις πρωτοβουλίες που κλήθηκαν να..
πάρουν τις τελευταίες ημέρες, ώστε κανένας πολίτης που ανήκει....
σε ευπαθείς ομάδες να μην κινδυνεύσει.
Σημειώνεται, ότι σκοπός του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων που πλήττονται από τη φτώχεια και βιώνουν αποκλεισμό και κοινωνική απομόνωση. Μέσω των δομών του, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης υποστηρίζει κάθε μήνα περίπου 26.000 συμπολίτες μας.
Μέτρα για εργαζόμενους και ωφελούμενους
Η καθημερινή συναναστροφή μεταξύ εργαζομένων και ωφελούμενων είναι απαραίτητη, όπως γίνεται αντιληπτό. Για αυτό το ΚΥΑΔΑ έχει φροντίσει από νωρίς να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μην μεταδοθεί ο ιός. Αυτά είναι:
Έχουν δοθεί οδηγίες σε όλους και υπάρχει έλεγχος για το αν τηρούνται
Ειδικές κατασκευές με πλέξι γκλας, ώστε να απομονώνονται οι εργαζόμενοι από τους δικαιούχους.
Ειδικές στολές και γυαλιά
Συνδρομή δημοτικής αστυνομίας για να επιβλέπεται η τήρηση των αποστάσεωνΠλήρης ενημέρωση σε όλες τις δομές φιλοξενίας για τον κορονοϊό, προμήθειες αντισηπτικών και προϊόντων υγιεινής, παρακολούθηση από τους γιατρούς
Ειδικοί χώροι για τυχόν κρούσματα (που μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει)
Όπως διευκρινίζει ο κ. Λέων «προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις. Αν υπάρξει παύση της κυκλοφορίας, έχουμε μεριμνήσει και για αυτό. Θα φροντίσουμε να μην μείνει κανένας στον δρόμο, με την αξιοποίηση κατάλληλων χώρων». ΄Οπως, επίσης, ενημερώνει, καθημερινά, 1.500 άτομα τρώνε στο συσσίτιο και 300 άτομα επισκέπτονται το κοινωνικό φαρμακείο.
Τι γίνεται με τους άστεγους που μένουν στον δρόμο
Όπως εξηγεί, συνεχίζονται κανονικά οι βραδινές βάρδιες στους δρόμους, με συνεργείο που ενημερώνει για τους κανόνες υγιεινής, ενώ παρέχονται και τα κατάλληλα προϊόντα, ώστε να μην τους λείψει - όσο αυτό γίνεται δυνατό - τίποτα.
Αν παρατηρηθεί κάποιο κρούσμα στον δρόμο, μεταφέρεται από το συνεργείο και κάνει το τεστ για να διαπιστωθεί αν πράγματι έχει κορονοϊό και να του δοθεί (ούτως ή άλλως) η κατάλληλη φροντίδα.
Τι γίνεται με τους χρήστες
«Καλέσαμε τους συναρμόδιους φορείς (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ και αρμόδιες ΜΚΟ) και προσπαθήσαμε να τους παροτρύνουμε, αφενός να μη σταματήσουν τις υπηρεσίες παρά το έλεος της πανδημίας, αφετέρου να υπάρξει συντονισμός για την καλύτερη προστασία τους.
Το επόμενο διάστημα ο Δήμος θα τους παρέχει όλα όσα χρειάζονται, όπως σύριγγες, για να εξαλειφθούν όλες οι πιθανές εστίες μόλυνσης».
Η λειτουργία του Κ.Υ.Α.Δ.Α. ξεκίνησε το 2005 με την ονομασία Κέντρο Υποδοχής Αστέγων Δήμου Αθηναίων και βασική αποστολή την παροχή φροντίδας στον άστεγο πληθυσμό της πόλης - που περιλάμβανε καθημερινή διανομή συσσιτίου και τη δυνατότητα ένταξής του σε προγράμματα φιλοξενίας.
Με το πέρασμα του χρόνου ωστόσο, η ομπρέλα των δραστηριοτήτων του Κέντρου άνοιξε. Έτσι, από το 2010 μετονομάστηκε σε Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων και πλέον, δεν υποστηρίζει μόνο τους συνανθρώπους μας που ζουν στους δρόμους της πόλης, αλλά και τους συμπολίτες μας που μπορεί να έχουν στέγη, στερούνται όμως τους βασικούς πόρους για να αντεπεξέλθουν στην καθημερινότητα- είτε πρόκειται για μεμονωμένα άτομα, είτε για οικογένειες.
Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή/και έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.
Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου