Ο εξαιρετικός ρόλος των φρούτων και των λαχανικών οφείλεται κυρίως στα μικροθρεπτικά
συστατικά τους (το 90% είναι νερό και φυτικές ίνες).
Τα φρούτα και ....τα λαχανικά είναι γνωστό ότι περιέχουν μεγάλο αριθμό χημικών συστατικών με αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιθρομβωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Η καθημερινή ενίσχυση του οργανισμού με τις φυτοχημικές αυτές ουσίες διευκολύνει τη μεταβολική λειτουργία, την εξουδετέρωση επιβλαβών αντιδράσεων και ενισχύει τους επιδιορθωτικούς
μηχανισμούς και τις απαραίτητες ενζυμικές λειτουργίες που αναπτύχθηκαν μέσα από την εξελικτική πορεία των αερόβιων βιολογικών οργανισμών.
Ο άνθρωπος, όπως και η πλειοψηφία των ζώων και φυτών (πανίδα και χλωρίδα) είναι αερόβιοι πολυκύτταροι οργανισμοί. Δηλαδή χρησιμοποιούν το οξυγόνο σε όλες τις μεταβολικές και ενεργειακές τους διεργασίες.
Συγχρόνως όμως προστατεύονται με ενζυμικούς αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς από τις βλαβερές επιδράσεις του, οι οποίες προκαλούν οξειδωτικό stress, υπεροξείδωση λιπιδίων, γήρανση, βλαβερές οξειδώσεις πρωτεϊνών και νουκλεϊκών οξέων, και χρόνιες εκφυλιστικές καταστάσεις.
Αν και οι φυτοχημικές ουσίες των φρούτων και των λαχανικών βρίσκονται σε μικρές συγκεντρώσεις, είναι επαρκείς σε καθημερινή βάση ώστε να παίξουν σημαντικό ρόλο στα διάφορα στάδια μεταβολισμού. Αυτός είναι και ο λόγος ότι πρέπει να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά καθημερινά.
Ο ανθρώπινος οργανισμός σε καθημερινή βάση απαιτεί οξειδοαναγωγική ομοιόσταση ανάλογα με την ηλικία, την κατανάλωση ενέργειας και τις εποχιακές αλλαγές. Αντίθετα, εάν προσπαθήσουμε να καλύψουμε τις απαιτήσεις του σώματος με βιταμινούχα συμπληρώματα δεν καταφέρνουμε τα ίδια αποτελέσματα και μεγάλο μέρος τους απορρίπτονται.
Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει ανάγκη τις ημερήσιες ανώτατες αποδεκτές δόσεις για κάθε βιταμίνη και ιχνοστοιχείο. Μόνο τότε είναι ωφέλιμα, ενώ σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μπορεί να αποβούν και επικίνδυνα.
Πρόσφατες και μακροχρόνιες επιδημιολογικές έρευνες (μεγάλος αριθμός εθελοντών σε διάφορες χώρες με παρακολούθηση επί πολλά χρόνια) δείχνουν ότι η καθημερινή και μακροχρόνια κατανάλωση φρούτων
και λαχανικών συνδέονται (στατιστικές έρευνες) με μειωμένο κίνδυνο για χρόνιες και εκφυλιστικές ασθένειες, κακοήθεις νεοπλασίες και αλλεργίες επιβεβαιώνοντας μεγάλο αριθμό ερευνών των τελευταίων δεκαετιών.
Όλες οι επιδημιολογικές έρευνες ανέδειξαν μικρή αλλά στατιστικά σημαντική συμβολή των φρούτων και των λαχανικών στη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση συγκεκριμένων μορφών καρκίνου και άλλων ασθενειών φθοράς.
Οι έρευνες συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον και παρουσιάζουν θετικά αποτελέσματα. Δηλαδή, συστηματική και μακροχρόνια κατανάλωσή φρούτων και λαχανικών μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου για πρόωρους θανάτους από διάφορα είδη κακοήθων νεοπλασμάτων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου