Εκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
και η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ. Στο επίκεντρο του διαλόγου, όπως αναφέρει το Anadolu, βρέθηκαν....
το προσφυγικό, οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ αλλά και οι επιχειρήσεις της Αγκυρας στη Β. Συρία.
Την ίδια ώρα ο σουλτάνος προχώρησε σε νέο εθνικιστικό παραλήρημα διαβλέποντας παγκόσμια σύρραξη και απευθυνόμενος στο ακροατήριό του αναρωτήθηκε γιατί οι Αμερικανοί χτίζουν 20 βάσεις στη Συρία.
«Εκεί υπάρχουν το Ιράν και η Συρία. Ας είμαστε προετοιμασμένοι για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα».
«Γιατί φέρνετε αυτά τα όπλα εδώ; 20 μονάδες έχουν φτιάξει. Γιατί έφτιαξαν αυτές τις μονάδες; Γιατί σε αυτό το σημείο; Μάλλον για δύο λόγους, είτε για την Τουρκία είτε για το Ιράν. Δεν θα τις χρησιμοποιήσουν κατά της Ρωσίας πιθανότατα. Αυτό σημαίνει Γ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχουμε τα όρια μας εδώ. Λέμε όλα αυτά τα πράγματα, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι για όλα. Έχουν οι ΗΠΑ σύνορα εδώ;» τόνισε.
Προηγήθηκαν οι εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Ελλάδας.
Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στήριξε τη χώρα μας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τους έδωσαν 400 δισ. ευρώ».
«Όταν χώρες με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο έχουν προβλήματα, τους βοηθούν, φυσικά με ανταλλάγματα» είπε ο Ερντογάν, και συνέχισε: «Αλλά όταν η Τουρκία έχει προβλήματα της γυρνάνε την πλάτη. Ακόμη και έτσι, όμως, εμείς λέμε ότι θα κάνουμε θυσίες και θα τα καταφέρουμε μόνοι μας».
Παράλληλα, χαρακτήρισε την επιχείρηση στο Αφρίν ως «ειρηνευτική» καθώς, όπως είπε, ο στόχος είναι να μην πάθουν κάτι οι άμαχοι.
Ο σουλτάνος, αναφερόμενος στις δαπάνες του εξοπλιστικού προγράμματος του τουρκικού στρατού και την παραγωγή όπλων, επιτέθηκε στους «κακούς γείτονες», την Ελλάδα και την Κύπρο διαστρεβλώνοντας, για ακόμη μία φορά, τα γεγονότα της εισβολής στη Μεγαλόνησο το 1974.
«Το 1974 κατά την «ειρηνευτική επιχείρηση Κύπρου» με την «επιχείρηση αποσιώπησης» κατέστρεψαν ολόκληρο το σύστημα επικοινωνίας μας. Επικεφαλής αυτής της επιχείρησης ήταν οι δήθεν σύμμαχοί μας. Το κατέστρεψαν. Τι έγινε; Εμείς ιδρύσαμε την ASELSAN (Αμυντική Bιομηχανία Τουρκίας)», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.
«Τώρα εμείς με την ASELSAN κάνουμε πολύ καλύτερο από εκείνο και δεν κάνουμε μόνο αυτό. Πλέον η ASELSAN έχει εξελιχθεί σε μια εταιρεία που συμμετέχει στους διεθνείς διαγωνισμούς», συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Αυτοί οι κακοί γείτονες μας έκαναν να αποκτήσουμε περιουσία, μας έκαναν να αποκτήσουμε γνώση και να είμαστε σε θέση να παράξουμε».
Την ενίσχυση των ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας στο Αιγαίο ζήτησε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ναύαρχος εν αποστρατεία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, Ντουρσούν Τσιτσέκ, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη.
Σε συνέντευξη Τύπου στην τουρκική βουλή, μιλώντας ως εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ο Τσιτσέκ υποστήριξε ότι «η επιθετική και απειλητική συμπεριφορά της Ελλάδας στο Αιγαίο έχει ανησυχήσει την Τουρκία» και κάλεσε τον Υπουργό Άμυνας να ενισχύσει τη δύναμη του στόλου στην περιοχή.
Παράλληλα, επανέλαβε τα περί νησιών “υπό ελληνική κατοχή”, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όσον αφορά τα χαμένα μας νησιά στο Αιγαίο, μας έχει ανησυχήσει o επιθετικός και ο χωρίς προηγούμενο απειλητικός τρόπος που συμπεριφέρθηκε η Ελλάδα κατά το παρελθόν».
«Ο Υπουργός Άμυνας έχει πει ότι δεν θα επιτρέψει καμία παραχώρηση των δικαιωμάτων μας στο θέμα αυτό, και το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να γίνονται κάποια πιο αποφασιστικά βήματα, τα οποία θέλουμε να συνεχιστούν, και ειδικά ο στόλος στο Αιγαίο τονίζουμε ότι πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο», συμπλήρωσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου