και «μακεδονικής» γλώσσας και βέβαια η αποδοχή της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» στους Σκοπιανούς, μέσα σε λίγες ώρες
έχει δημιουργήσει στην πολιτική σκηνή μια κατάσταση ...που το Μνημόνιο του Μαΐου του 2010 που είχε υπογράψει ο Γιώργος Παπανδρέου χρειάστηκε ακριβώς 17 μήνες να δημιουργήσει: Μόνο τον Οκτώβριο του 2011 με την εξέγερση των εθνικών παρελάσεων δημιουργήθηκε το εκρηκτικό μείγμα που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου την 1η Νοεμβρίου του ίδιου έτους.
Η κατάρρευση της εκλογικής επιρροής, όπως περιγράφεται από τις δημοσκοπήσεις, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είναι ραγδαία.
Ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ, μυστικές έρευνες που έχει στα χέρια του και το Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν ότι το κόμμα καταγράφει μονοψήφια ποσοστά σε όλες τις περιοχές πάνω από τα Τέμπη!
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε τουλάχιστον τρεις νομούς της Βορείου Ελλάδας τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος κινούνται στα επίπεδα του 5% όταν το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγράψει εντυπωσιακά ποσοστά παίρνοντας «γαλάζια κάστρα».
Σε ακόμη χειρότερη κατάσταση βρίσκονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καθώς οι ψηφοφόροι της Βορείου Ελλάδας δεν έχουν ενθουσιαστεί με την απόφαση του Πάνου Καμμένου να μην παραιτηθεί από την κυβέρνηση με αποτέλεσμα το κόμμα να πιέζεται άσχημα και να μην εμφανίζει ποσοστά πάνω από 1% στις συγκεκριμένες περιοχές.
Σε πολλά πλέον, οι ΑΝΕΛ θυμίζουν την εξέλιξη του ΛΑΟΣ με την στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου και την εν συνεχεία εκλογική εξαέρωσή του από τα επίπεδα του 7% των εκλογών του 2009 στα επίπεδα του 1% το 2012.
Μόνο που οι ΑΝΕΛ ξεκινούν την πτώση τους από το 3,65% περίπου...
Αδικο ίσως για τον Πάνο Καμμένο, που έκανε μια καλή υπουργική θητεία και έχει πραγματικό έργο στο ΥΠΕΘΑ, αλλά ποιος είπε ότι η πολιτική είναι δίκαιη και δεν υπακούει σε αστάθμητους παράγοντες, όπως το Μακεδονικό που του έτυχε λίγο πριν το τέλος;
Λίγο πριν δημιουργηθεί ο ευρύτερος δεξιός σχηματισμός και πλαγιοκοπήσει τη ΝΔ στις επόμενες εκλογές.
Αλλά εδώ ήταν μεγάλη η «μπουκιά» και το θέμα αφορά την «καρδιά» των ΑΝΕΛ, δεν ήταν σύμφωνο συμβίωσης ή υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια για να το ξεπεράσει.
Πολλά σημαίνοντα κομματικά στελέχη αποχώρησαν τις τελευταίες ημέρες από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, καταγγέλλοντας τη στήριξη που παρείχαν στην κυβέρνηση την ίδια στιγμή που η συμφωνία για το Μακεδονικό περνούσε χωρίς ουσιαστικά αντίδραση από τον κυβερνητικό εταίρο.
Σαν να μην έφτανε η πολιτική καθίζηση ήρθαν και οι αποδοκιμασίες κατά υπουργών και βουλευτών.
Το κλίμα στο πεζοδρόμιο τρομάζει την κυβέρνηση καθώς φοβούνται ότι ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα δεν θα μπορέσουν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ούτε καν να πάνε στις περιφέρειές τους.
Η εξέλιξη της επίσκεψης της υπουργού Τουρισμού Ε.Κουντουρά στην Κρήτη ήταν πολύ κακή. Δεν δέχθηκε απλώς «βροχή» αποδοκιμασιών στα Χανιά: Κυνηγήθηκε!
Διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία στο Μέγαρο Πάνθεον και με συνθήματα, ύβρεις και απαξιωτικές εκφράσεις διαμαρτυρήθηκαν για την στάση του κόμματος στη συμφωνία με τα Σκόπια, ενώ στο σημείο υπήρχαν από την αρχή ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για την αποφυγή επεισοδίων.
Η συνέλευση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21.30 με τις αστυνομικές δυνάμεις να φυγαδεύουν την υπουργό και ορισμένα στελέχη από πίσω πόρτα χωρίς να γίνεται αντιληπτή η έξοδός της από τους διαδηλωτές.
Οι διαδηλωτές κατάλαβαν τι είχε συμβεί όταν πλέον έφευγαν από την πίσω έξοδο και τα τελευταία στελέχη των ΑΝΕΛ με αποτέλεσμα να αρχίσουν να τρέχουν πίσω τους για αρκετή απόσταση στο κέντρο των Χανίων φωνάζοντάς τους
Η υπουργός σε δηλώσεις της εξαπέλυσε βολές στην αντιπολίτευση για την πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, αναφέροντας ότι ήταν μια «υποκριτική πράξη» που στόχο είχε να οδηγήσει τη χώρα σε αποσταθεροποίηση και να ρίξει την κυβέρνηση ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τα Σκόπια που να έχει τεθεί σε ισχύ και σε περίπτωση που αυτή έρθει στη Βουλή, οι ΑΝΕΛ θα την καταψηφίσουν.
Νωρίτερα εχθές το πρωί, ο Μανώλης Αλιφιεράκης υπέβαλε την παραίτησή του από μέλος των ΑΝΕΛ στα Χανιά και αναπληρωτής γραμματέας υγείας του κόμματος.
Το ίδιο και στα Γιαννιτσά όπου βροχή αποδοκιμασιών δέχθηκαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, κατά την επίσκεψή τους στην Εισαγγελία.
Την ώρα που ο κ. Κοντονής και η κ. Τζάκρη αποχωρούσαν από το κτίριο όπου στεγάζεται η Εισαγγελία και το Ειρηνοδικείο Γιαννιτσών, ο κόσμος που βρισκόταν στο σημείο άρχισε να τους αποδοκιμάζει και να τους αποκαλεί «προδότες».
Οι απώλειες
Από τις παραιτήσεις των προηγούμενων δύο ημερών ξεχωρίζει αυτή που υπέβαλε ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής Καστοριάς, Χρήστος Παύλου. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως δεν γίνεται οι ΑΝΕΛ να διαφωνούν με την πρόταση για τη «Βόρεια Μακεδονία» αλλά να συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση.
Εκτός από την Καστοριά, απώλειες είχαν οι ΑΝΕΛ και στην Πιερία με τους Θεοχάρη Μπικηρόπουλο και ο Δημήτρη Ζησιμόπουλο να αποχωρούν από το κόμμα.
Ο Θεοχάρης Μπικηρόπουλος ανέφερε σε δήλωση του: «ως Μακεδόνας υποβάλλω σήμερα την παραίτησή μου, ζητώντας τη διαγραφή μου από μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των ΑΝΕΛ Πιερίας, και από μέλος των ΑΝΕΛ. Ο Πάνος Καμμένος θα πρέπει να καταλάβει ότι προτιμούμε την ξύλινη πολιτική γλώσσα της αλήθειας που λέει τα σύκα- σύκα και τη σκάφη- σκάφη και όχι « λογοπαίγνια και άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας και τη νοημοσύνη του Ελληνικού λαού».
Ο Δημήτρης Ζησιμόπουλος, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού ε.α, υπέβαλε την παραίτησή του από μέλος των ΑΝΕΛ, πράττοντας το «πατριωτικό του καθήκον». Όπως αναφέρει στη δήλωση του «Με την παρούσα διαμαρτύρομαι για το ξεπούλημα της Μακεδονίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την ανοχή των ΑΝΕΛ».
Στην Καβάλα, την παραίτησή του έκανε γνωστή ο Γιώργος Τσακίρης, υποψήφιος βουλευτής, μέλος Γραμματειών και Επιτροπών και του Εθνικού Συμβουλίου και Αναπληρωτής Γραμματέας Προσφυγικού και Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο Γιώργος Τσακίρης γνωστοποίησε την παραίτησή του από τους ΑΝΕΛ μέσα από το προφίλ του στο facebook, λαμβάνοντας άμεσα από τους χρήστες του δημοφιλούς Μέσου Κοινωνικής Δικτύωσης πλήθος θετικών σχολίων και συγχαρητηρίων για την κίνησή του.
Νέα απώλεια για τους ΑΝΕΛ, αποχώρησε ο αναπληρωτής γραμματέας υγείας του κόμματος, Μανώλης Αλιφιεράκης. Ο κ. Αλιφιεράκης με επιστολή του ζητά από τον Πάνο Καμμένο να κάνει δεκτή την παραίτησή του τόσο από την θέση που του έχει ανατεθεί όσο και από την θέση του απλού μέλους του κόμματος.
Ο βουλευτής θέλει να διαχωρίσει την θέση του σχετικά με τους χειρισμούς των ΑΝΕΛ στο εθνικό θέμα της Μακεδονίας.
Επιστολή παραίτησης με αφορμή τη στάση των ΑΝΕΛ στο Σκοπιανό, απέστειλαν στελέχη του Κινήματος από την περιοχή της Κοζάνης στον Πάνο Καμμένο. Πρόκειται για τους: Πλακεντά Παναγιώτη (μέλος Εθνικού Συμβουίου ΑΝΕΛ, Αντιεριφερειάρχη Κοζάνης) Βύρλιο Μάρκο (μέλος Εθνικού Συμβουλίου ΑΝΕΛ) Γκουντιό Ιωάννη (Πολιτευτή) και τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Κοζάνης: Παύλο Τσότσο, Πέτρο Γώγο, Σπύρο Σπυρίδδη, Τσαμόγλου Φίλη, Καλαϊτζόπουλο Απόστολο, Χαρακίδα Βασίλη, Γκόλια Γιώργο, Πράπα Αναστασία. Η επιστολή γράφτηκε σε ήπιους τόνους, και απεστάλη περίπου στις 13.00. Αποτελεί έναν ακόμα από τους πολλούς πονοκεφάλους του Πάνου Καμμένου, καθώς σε πολλούς νομούς ανά την Ελλάδα υποβάλλονται αντίστοιχες παραιτήσεις, με το κόμμα να φαίνεται να οδεύει σε κάποιες περιπτώσεις σε διάλυση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου