Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της Τρίτης
στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας.
Η συμφωνία περιλαμβάνει το ονοματολογικό με τη διάσταση..
erga omnes (έναντι όλων), τη συνταγματική αναθεώρηση του προοιμίου του συντάγματος της πΓΔΜ καθώς και των άρθρων που αποπνέουν αλυτρωτισμό καθώς και άλλες λεπτομέρειες που συμπληρώνουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η συμφωνία αυτή.
erga omnes (έναντι όλων), τη συνταγματική αναθεώρηση του προοιμίου του συντάγματος της πΓΔΜ καθώς και των άρθρων που αποπνέουν αλυτρωτισμό καθώς και άλλες λεπτομέρειες που συμπληρώνουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η συμφωνία αυτή.
Προφανώς ο πρωθυπουργός θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες στο διάγγελμά του, ενώ αναμένεται και ενημέρωση της Βουλής τις αμέσως επόμενες ημέρες (Πέμπτη ή Παρασκευή). Ο Ζόραν Ζάεφ θα απευθύνει και αυτός διάγγελμα την ίδια ώρα με τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά έχει μπροστά του έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη που πρέπει να ακολουθήσει.
Να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή της πΓΔΜ και στη συνέχεια να θέσει τη συμφωνία αυτή σε δημοψήφισμα. Το τρίτο βήμα αφορά στη συνταγματική αναθεώρηση η οποία απαιτεί ικανή πλειοψηφία στη Βουλή της FYROM η οποία πλειοψηφία πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη αν υφίσταται. Το πρώτο βήμα του Ζ. Ζάεφ, δηλαδή η επικύρωση της συμφωνίας αυτής από τη Βουλή της πΓΔΜ, θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί πριν τα τέλη Ιουνίου και τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.
Η Αθήνα στο διάστημα Ιουνίου έως και τα μέσα Ιουλίου δεσμεύεται να δώσει πράσινο φως στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της πΓΔΜ με την Ε.Ε. καθώς και στην πρόσκληση προς την πΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Δεν προβλέπεται σε αυτή τη φάση και τουλάχιστον άμεσα να τεθεί όλο αυτό το πλαίσιο συμφωνίας για επικύρωση στην ελληνική Βουλή.
Η επικύρωση ή θα συντελεστεί αργότερα ή κατά την ολοκλήρωση του οδικού χάρτη και των δεσμεύσεων της πΓΔΜ όπως αυτές θα προβλέπονται από κείμενο της συμφωνίας. Τι συνέβη προηγουμένως Μετά την ολοκλήρωση της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και του Αλέξη Τσίπρα ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέβη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις γύρω από το «Μακεδονικό».
Στις 18.05 ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Τζανακόπουλο και λίγα λεπτά αργότερα επεσήμανε μιλώντας στον Προκόπη Παυλόπουλο πως κατά τη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ επετεύχθη συμφωνία. Όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, πρόκειται για συμφωνία με σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι όλων αλλά και συνταγματική αναθεώρηση.
Ο διάλογος των δύο ανδρών «Ήρθα λίγο ξαφνικά, αλλά μεταφέρω καλά νέα. Καταλήξαμε σε συμφωνία με τον κ. Ζάεφ για τη διαφορά σε ό,τι αφορά την ονομασία. Έχουμε μια συμφωνία, είμαι χαρούμενος γιατί έχουμε μια καλή συμφωνία που καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά. Έχουμε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes), κάτι που σημαίνει ότι οι γείτονές μας αναλαμβάνουν την υποχρέωση συνταγματικής αναθεώρησης» είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας με τον Πρ. Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο και πρόσθεσε:
«Το σημαντικότερο όλων είναι πως με τη συμφωνία κατοχυρώνεται η ιστορική μας κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας». «Η συμφωνία θα κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο αφότου η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις βασικές της υποχρεώσεις. Είστε ο πρώτος που ενημερώνω. Θα ενημερώσω τους πολιτικούς αρχηγούς και θα συνομιλήσω με τον Πρόεδρο της Βουλής, για τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης προκειμένου να ενημερώσω την εθνική αντιπροσωπεία» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας. Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος ανέφερε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό:
«Σας ευχαριστώ για την τήρηση της κοινοβουλευτικής τάξης. Να τονίσω πως στο εξής είναι σαφές πως η ευθύνη εναπόκειται στη γειτονική χώρα, εάν εννοεί την τήρηση των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί. Προϋπόθεση είναι το Σύνταγμα. Η Ελλάδα μέσα από αυτή την προϋπόθεση δείχνει τη δημοκρατική της ευαισθησία και για τα Σκόπια, καθώς η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή τους. Από το εάν θα κάνει πράξης τις δεσμεύσεις της θα κριθεί. Παρά την ανεύθυνη στάση κάποιων ηγετών της, ο σεβασμός στην ιστορία είναι διαβατήριο της γειτονικής χώρας για την Ευρώπη». Φωτογραφίες από τη συνάντηση Τσίπρα- Παυλόπουλου:
Το χρονοδιάγραμμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής: Ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με το τηλεφώνημα Αμέσως μετά θα ενημερώσει τηλεφωνικά τους πολιτικούς αρχηγούς Στη συνέχεια θα απευθύνει διάγγελμα σχετικά με το συνολικό πακέτο που συζητήθηκε με τον Ζ. Ζάεφ. Στις 19.30 αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα στα ΜΜΕ της χώρας του ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ. Σύμφωνα με πληροφορίες
την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί και το διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Η επίσημη ανακοίνωση της πΓΔΜ αναφέρει ότι ο κύριος Ζάεφ θα μιλήσει στο Κέντρο Τύπου των Σκοπίων, όπου θα πάει συνοδευόμενος από μέλη της κυβέρνησης και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου σχετικά για την συμφωνία με την Ελλάδα, σχετικά με την επίλυση του θέματος της
συνταγματικής ονομασίας. Η λιτή ανακοίνωση της Προεδρίας για τη συνάντηση του Πρ. Παυλόπουλου με τον Αλ. Τσίπρα: «Ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος σήμερα Τρίτη 12 Ιουνίου 2018 και ώρα 18:00 θα δεχθεί σε ακρόαση τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα». Η ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας - Τι προβλέπει η διαδικασία Με τη διαδικασία των ανακοινώσεων και δηλώσεων της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής (άρθρο 142 Α του Κανονισμού της Βουλής) θα γίνει η ενημέρωση της εθνικής
αντιπροσωπείας από τον πρωθυπουργό για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με τον Κανονισμό, «για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Bουλής, η Kυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως» να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση».
Το αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον πρόεδρο της Βουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης πριν από είκοσι τέσσερις (24) ώρες τουλάχιστον. Το πλαίσιο της συζήτησης προσδιορίζεται στο ίδιο άρθρο (142Α) αλλά το πιθανότερο είναι πως
το Προεδρείο δεν θα κινηθεί με τη στενή εφαρμογή του, ως προς τους προβλεπόμενους χρόνους ομιλιών, που έχουν ως εξής: «H ανακοίνωση ή δήλωση της Κυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον Πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας.
Οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της Κυβέρνησης για πέντε (5) λεπτά της ώρας, κατ΄ ανώτατο όριο για τον καθένα. Σε περίπτωση απουσίας ή ασθένειας Προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη συζήτηση τον αναπληροί εκπρόσωπός του οριζόμενος απ΄ αυτόν.
Η απάντηση του Πρωθυπουργού στις απόψεις των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας. Η δευτερολογία των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) λεπτά και του Πρωθυπουργού, ο οποίος ομιλεί τελευταίος, τα πέντε (5) λεπτά της ώρας».
Φωτογραφίες: EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου