... ακόμα και αυτές που… προτιμά να προβάλει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος – δείχνουν τη απόλυτη δυσαρέσκεια και ανασφάλεια της κοινωνίας. Οι 7 στους 10 πολίτες θεωρούν ότι η χώρα πηγαίνει προς τη λανθασμένη κατεύθυνση και μόνο 2 στους 10 πιστεύουν στην αισιόδοξη ρητορική της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση της Metron Analysis, η οικονομία (42%) και η ανεργία (17%) είναι τα βασικά προβλήματα που επικαλούνται οι πολίτες στις αυθόρμητες αναφορές τους για την καθημερινότητα. Παράλληλα, το 41% πιστεύει ότι θα χειροτερέψουν τα πράγματα ως προς τα οικονομικά, το 37% ότι θα μείνουν το ίδιο άσχημα και μόνο το 19% ότι θα βελτιωθούν.
Το αρνητικό κλίμα για την καθημερινότητα και η ανησυχία για το μέλλον οδηγεί σε μεγάλα ποσοστά απόρριψης της κυβέρνησης (72%) αλλά και σε επιφυλακτικότητα για τις δυνατότητες του πολιτικού συστήματος να οδηγήσει τα πράγματα στον ίσιο δρόμο.
Η Νέα Δημοκρατία που προηγείται σταθερά στις προτιμήσεις της κοινής γνώμης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει καταφέρει ακόμη να πείσει την πλειοψηφία των πολιτών (ανεξάρτητα αν την προτιμούν ή όχι) ότι θα τα καταφέρει,
αφού το 62% εκφράζουν τις αμφιβολίες τους ή έχουν αρνητική άποψη. Δεν είναι τυχαίο ότι παρότι ο κόσμος απορρίπτει την κυβέρνηση, δεν πιστεύει ότι λύση θα δώσουν πρόωρες εκλογές, καθώς μόνο το 41% υποστηρίζει ότι χρειάζονται πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Όλα ωστόσο δείχνουν ότι τις τύχες της χώρας σύντομα θα αναλάβει να διαχειριστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού η διαφορά της ΝΔ από το κυβερνών κόμμα παγιώνεται σε υψηλά ποσοστά.Ο ίδιος δηλώνει ότι επιθυμεί να πείσει την κοινωνία ότι μπορεί να αλλάξει τα πράγματα και δεν του αρκεί η απόρριψη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακόμη και εάν κάποιος προβλέψει αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ όσο πλησιάζουμε τις εκλογές, αυτή δεν επαρκεί για να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς που υπάρχει σήμερα με τη ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα διαχρονικά στοιχεία της Metron Analysis (χωρίς αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου) τους τελευταίους 14 μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετακινηθεί από το 18.3% στο 20% και η ΝΔ από το 26% στο 28,4%.
Σε αυτή τη βάση και τα δύο σενάρια της εταιρείας ως προς την αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου παραπέμπουν σε σημαντική διαφορά: 36,8%-26% και 35.8%-27.7%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου